Nieuws

18 Januari 2025
VU lanceert drie geavanceerde cursussen in data-analyse, optimalisatie en generatieve AI >
De Vrije Universiteit Amsterdam kondigt drie nieuwe cursussen aan. Deze geavanceerde programma's bieden professionals de kans om hun vaardigheden in data-analyse, optimalisatie en generatieve kunstmatige intelligentie te verbeteren. De cursussen combineren diepgaande kennis met praktische toepassingen.
Lees meer >

17 januari 2025
Potentieel grote rol voor taalmodellen in informatielandschap >
Met de opkomst van generatieve AI worden taalmodellen steeds belangrijker in het bestrijden van onbetrouwbare informatie. Taalwetenschapper Chantal van Son van de Vrije Universiteit heeft onderzocht hoe hoogwaardige datasets en nieuwe technieken, zoals de PANLI-dataset, kunnen bijdragen aan betrouwbare toepassingen van taalmodellen.
Lees meer >

13 Januari 2025
De Toekomst van Hartzorg >
In een unieke gezamenlijke oratie hebben hoogleraren Folkert Asselbergs, Steven Chamuleau en Robert Klautz de toekomst van de cardiovasculaire zorg verkend. Hun visie richtte zich op 2040, een tijdperk waarin technologische innovaties, netwerkgeneeskunde en kunstmatige intelligentie (AI) de rol van cardiologen en hartchirurgen fundamenteel zullen veranderen
Lees meer >

9 januari
Voorjaarsronde 2025 van NWO’s Take off programma geopend >
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft de voorjaarsronde 2025 van het Take-off programma geopend. Vanaf 6 januari 2025 kunnen onderzoekers financiering aanvragen voor haalbaarheidsstudies en vroegefasetrajecten om innovatieve wetenschappelijke ideeën naar de markt te brengen.
Lees meer >

10 januari
CWI Research Semester Programma: Controle Theorie en Reinforcement Learning >
In het voorjaar van 2025 organiseert het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) een onderzoeksprogramma met als thema "Control Theory and Reinforcement Learning: Connections and Challenges". Dit programma brengt onderzoekers en studenten samen om de raakvlakken en uitdagingen tussen deze twee vakgebieden te verkennen.
Lees meer >

9 januari
Vacature: Amsterdam UMC zoekt promovendus voor AI-model in palliatieve zorg bij hartfalen >
Het Amsterdam UMC is op zoek naar een promovendus om bij te dragen aan baanbrekend onderzoek op het snijvlak van cardiologie, AI en palliatieve zorg. Dit project richt zich op de ontwikkeling van een AI-model om tijdige palliatieve zorg bij hartfalen te voorspellen en ziekenhuisopnames te verminderen.
Lees meer >

10 januari
CWI en LUMC ontwikkelen explainable AI voor opsporing van erfelijke cholesterolziekte >
CWI en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan samen werken aan uitlegbare AI-technieken om de erfelijke cholesterolstoornis FH vroegtijdig op te sporen en het risico op hartziekten bij FH-patiënten te voorspellen. Dit maakt deel uit van het internationale FH-EARLY-project, dat in januari 2025 van start gaat en een Horizon-subsidie van €7 miljoen heeft ontvangen.
Lees meer >

8 januari
Databricks haalt $10 miljard op in financieringsronde >
Het Amerikaanse softwarebedrijf en onderzoeks-partner van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), Databricks, heeft $10 miljard opgehaald in een van de grootste private financieringsrondes tot nu toe. Met een waardering van $62 miljard versterkt Databricks zijn positie als koploper in data- en AI-technologie.
Lees meer >

9 Januari 2025
AI-tool ter Verbetering van Zelfmoordpreventie bij 113 Zelfmoordpreventie >
Salim Salmi, wiskundige bij het Centrum Wiskunde & Informatica, ontwikkelde een AI-tool om hulpverleners bij 113 Zelfmoordpreventie te ondersteunen in chatgesprekken met mensen die risico lopen op zelfdoding. De tool analyseert gesprekken en doet suggesties voor het vervolg, gebaseerd op succesvolle eerdere interacties.
Lees meer >

11 maart
Europa’s digitale dilemma: kiezen voor innovatie of strengere regels? >
Hoe moet Europa AI vormgeven?
Lees meer >

11 maart
Hoe machines onze communicatie veranderen: onderzoek naar Human-Machine Communication >
Of het nu gaat om chatbots bij klantenservice, virtuele assistenten zoals Siri, of sociale robots die kinderen ondersteunen, we praten steeds vaker met machines. Maar hoe beïnvloedt dit onze communicatie? Communicatiewetenschapper Jochen Peter en zijn collega's van de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) onderzoeken Human-Machine Communication (HMC) en de manier waarop technologie onze interacties verandert.
Lees meer >

11 maart
Patiëntenrechten onder druk door AI-hype in de zorg >
De opkomst van AI in de gezondheidszorg belooft efficiëntere diagnoses en betere patiëntenzorg. Maar volgens Hannah van Kolfschooten, promovendus aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam, dreigen patiëntenrechten ondergesneeuwd te raken in de hype rond AI. “AI moet de zorg verbeteren, niet alleen het ziekenhuis een ‘cool’ imago geven,” stelt ze in een interview. Haar promotieonderzoek richt zich op de bescherming van patiëntenrechten binnen de Europese Unie.
Lees meer >

26 Februari 2025
Breaking Barriers: AI Startups Gezocht >
Het Breaking Barriers-programma, dat in het voorjaar van 2025 van start gaat, helpt AI-startups in Nederland versnellen.
Lees meer >

25 Februari 2025
Paul Groth over de Toekomst van Data Science: Een Gesprek met UC Berkeley >
''Data science wordt echt de lingua franca waarmee verschillende domeinen met elkaar communiceren." In een recente aflevering van de UC Berkeley Data Science Education podcast bespreekt Paul Groth, hoogleraar Algorithmic Data Science en directeur van het Data Science Centre aan de Universiteit van Amsterdam, hoe data science disciplines met elkaar verbindt en een transformatieve rol speelt in onderwijs en onderzoek.
Lees meer >