Nieuws

9 Januari 2025
AI-tool ter Verbetering van Zelfmoordpreventie bij 113 Zelfmoordpreventie >
Salim Salmi, wiskundige bij het Centrum Wiskunde & Informatica, ontwikkelde een AI-tool om hulpverleners bij 113 Zelfmoordpreventie te ondersteunen in chatgesprekken met mensen die risico lopen op zelfdoding. De tool analyseert gesprekken en doet suggesties voor het vervolg, gebaseerd op succesvolle eerdere interacties.
Lees meer >

8 Januari 2025
Vijfjarige Investering in Verantwoord AI-Onderzoek - KMPG en AI4FinTech >
De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een vijfjarige investering veiliggesteld voor onderzoek naar AI in accountancy. De financiering richt zich op zowel het toepassen van AI in de audit als het waarborgen van de betrouwbaarheid van AI-systemen zelf.
Lees meer >

6 Januari 2025
Kan AI geweld in menigten detecteren voordat het gebeurt? >
Het herkennen van geweld in grote menigtes via bewakingsbeelden? Het is mogelijk met kunstmatige intelligentie (AI). Maar voordat we zulke technologieën gaan implementeren, is het essentieel om goed na te denken over de ethische implicaties. Emmeke Veltmeijer, AI-onderzoeker, concludeert dat het belangrijker dan ooit is om ethisch verantwoorde modellen te ontwikkelen en hierover in gesprek te blijven.
Lees meer >

31 December 2024
Bestuurders Bezorgd: ‘AI Gaat Banen Vervangen’ - Belangrijkste Bevindingen uit ING-onderzoek >
Steeds meer bestuurders van grote Nederlandse bedrijven maken zich zorgen dat kunstmatige intelligentie (AI) banen zal vervangen. Dit blijkt uit het jaarlijkse CEO-onderzoek van ING onder 263 grote Nederlandse bedrijven.
Lees meer >

31 December 2024
Terugblikken op de Amsterdam AI Thesis Award 2024 >
Op 12 december 2024 vierde we de winnaars van de Amsterdam AI Thesis Award 2024 tijdens ons Amsterdam AI Highlights Event. Het evenement bracht topwetenschappers en AI-professionals samen om het scriptiewerk te eren van de studenten.
Lees meer >

30 December 2024
De Toekomst van Computing: Sneller en Duurzamer >
Andy Pimentel, hoogleraar Parallel Computing Systems aan het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam, werkt aan twee grote uitdagingen in de wereld van computertechnologie: snelheid en duurzaamheid. Terwijl innovaties in AI en data-analyse de vraag naar snellere systemen vergroten, wordt de impact van energieverbruik op het milieu steeds urgenter.
Lees meer >

26 December 2024
Finalisten voor de Zorginnovatieprijs 2025 Regionale Voorronde Aangekondigd! >
Wij zijn trots om deel uit te maken van de organisatie van de regionale voorronde voor de Zorginnovatieprijs 2025, de prestigieuze prijs voor AI scale-up bedrijven in zorginnovatie.
Lees meer >

26 December 2024
AI in de Zorg: Hoe Amsterdam UMC Innovatie omarmt >
Een belangrijk aspect van AI bij Amsterdam UMC is het verzamelen, opslaan en delen van data. Betrouwbare en goed beheerde gegevens vormen de basis voor effectieve AI-toepassingen. Naast interne inspanningen werkt Amsterdam UMC samen met regionale partners om datakwaliteit te verbeteren en innovatie te stimuleren. De toepassingen van AI binnen Amsterdam UMC zijn divers. Een bloedkweekmodel kan bijvoorbeeld voorspellen of bloedafname op de spoedeisende hulp nodig is, wat onnodige behandelingen voorkomt. Voor hartproblemen helpt een AI-model bij het opsporen van subtiele afwijkingen in hartfilmpjes (ECG’s) en bepaalt het of vervolgonderzoek, zoals een MRI, nodig is. Om de vertrouwelijkheid van patiëntgegevens te waarborgen, heeft Amsterdam UMC een beschermde AI-proeftuin opgezet. Hier worden veilige alternatieven ontwikkeld voor publieke platforms zoals ChatGPT. Deze projecten laten zien hoe AI zorgprocessen kan transformeren. Amsterdam UMC investeert daarnaast in opleidingen, zodat medewerkers leren hoe data en AI optimaal ingezet kunnen worden in hun werk. Lees meer over deze baanbrekende ontwikkelingen en bekijk de video hier met voorbeelden.
Lees meer >

25 December 2024
Belangrijkste punten bij de Expertsessie AI Act 2024 >
Met presentaties van Floris Kreiken en Hans de Zwart
Lees meer >

4 april 2025
Amsterdam verstevigt positie als AI-hub en techstad van formaat >
Amsterdam behoort tot Europa’s toonaangevende techsteden en ontwikkelt zich snel als internationale AI-hub. De stad combineert uitstekende digitale infrastructuur met een actieve onderzoeksgemeenschap en innovatieve start-ups.
Lees meer >

4 april 2025
AI-model helpt bij beoordelen van spiergezondheid bij lage rugpijn >
VU-promovendus Eddo Wesselink ontwikkelde een AI-model dat spiergezondheid op MRI-beelden efficiënt analyseert. Dit draagt bij aan betere zorg voor mensen met lage rugpijn.
Lees meer >

4 april 2025
VU lanceert AI-platform Nebula voor veilige toegang tot taalmodellen >
Onderzoekers aan de VU kunnen nu zelfstandig werken met grote taalmodellen via het nieuwe platform Nebula. Hiermee hebben zij volledige controle over data en AI-modellen, zonder afhankelijkheid van commerciële aanbieders.
Lees meer >

4 april 2025
Tussen feit en fictie: wie bepaalt wat waar is? >
Wat is waar, en wie bepaalt dat eigenlijk? In een tijd waarin techplatforms steeds meer invloed hebben op de publieke opinie, reflecteren VU-wetenschappers op macht, waarheid en de rol van democratie.
Lees meer >

4 april 2025
AI-gebruik in bedrijfsleven groeit snel, van bloemenkweker tot politie >
Twee recente artikelen van de NOS tonen aan dat AI steeds vaker wordt ingezet in het Nederlandse bedrijfsleven. Van bloemenkwekers en supermarkten tot politie en kantoren: kunstmatige intelligentie is niet meer weg te denken van de werkvloer.
Lees meer >