< Terug naar nieuws
"De technologie achter AI-tools zoals ChatGPT is getraind met gigantische hoeveelheden data. Auteursrechthebbenden zijn er al langer van overtuigd dat OpenAI hun teksten heeft gebruikt om modellen te trainen. Iets waar het bedrijf inmiddels goed geld aan verdient, zonder dat die auteursrechthebbenden gecompenseerd worden. _(2).jpg?version=7134&width=640)


29 december 2023
The New York Times klaagt techbedrijven aan vanwege schenden auteursrechten
De New York Times spant een rechtszaak aan tegen Microsoft en OpenAI voor het schenden van het auteursrecht.
De krant beweert dat OpenAI, bekend van de chatbot ChatGPT, en Microsoft zonder toestemming miljoenen artikelen hebben gebruikt om software voor kunstmatige intelligentie (AI) te trainen. De New York Times vreest hierdoor lezers, en dus inkomsten, te verliezen.
OpenAI en Microsoft zeggen dat ze geen toestemming nodig hadden omdat de artikelen uit de New York Times openbare informatie op internet zijn.
Het is de eerste keer dat een groot Amerikaans mediabedrijf een AI-bedrijf aanklaagt vanwege het gebruik van andermans werk. Er wordt geen concrete vergoeding geëist, maar de krant zegt wel dat de bedrijven verantwoordelijk zijn voor miljarden dollars aan schade. Daarnaast eist de krant dat de bedrijven alle chatbotmodellen en trainingsgegevens vernietigen waarin auteursrechtelijk beschermd materiaal is gebruikt.
OpenAI en Microsoft - dat miljarden dollars in het door Elon Musk opgerichte OpenAI investeerde - zouden profiteren van nieuwsartikelen van de New York Times zonder ervoor te betalen. In de aanklacht wijst de krant erop dat de waarde van beide bedrijven door het gratis gebruik van zijn artikelen met miljarden dollars is opgelopen.
De uitkomst van de rechtszaak kan bepalend zijn voor de rol van het auteursrecht in de wereld van kunstmatige intelligentie.
Techredacteur Nando Kasteleijn (NOS):
"De technologie achter AI-tools zoals ChatGPT is getraind met gigantische hoeveelheden data. Auteursrechthebbenden zijn er al langer van overtuigd dat OpenAI hun teksten heeft gebruikt om modellen te trainen. Iets waar het bedrijf inmiddels goed geld aan verdient, zonder dat die auteursrechthebbenden gecompenseerd worden.
Tegelijkertijd is het onduidelijk met welke data de technologie achter ChatGPT precies is getraind. OpenAI houdt dat bewust vaag. The New York Times is hierover al maanden in gesprek met OpenAI en Microsoft, blijkbaar zonder het voor de krant gewenste resultaat. Deze stap lijkt een drukmiddel. Of het werkt, is de vraag.
Er lopen daarnaast al meerdere rechtszaken. Maar deze rechtszaak, van een van 's werelds bekendste nieuwsmerken, zal de aandacht voor dit onderwerp zeker vergroten."
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems
_(2).jpg?version=7134&width=640)
18 juni
Zes UvA wetenschappers ontvangen prestigieuze ERC Advanced Grant
De European Research Council (ERC) heeft een ERC Advanced Grant toegekend aan zes wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam. De subsidie bedraagt per project maximaal 2,5 miljoen euro en is bedoeld voor excellent fundamenteel onderzoek.
Lees meer >

17 juni
Versterk je innovatiekracht met AiNed InnovationLab ronde 2. Open oproep!
De tweede ronde van de AiNed InnovationLabs gaat binnenkort van start. Dit is een unieke kans voor organisaties in Nederland om AI-innovaties sneller te realiseren met financiële steun, deskundige begeleiding en een sterk netwerk.
Lees meer >

17 september
Huidig AI onderwijs is te eenzijdig gericht op technologie
Met de opkomst van de ‘moderne’ kunstmatige intelligentie komt niet alleen een curriculumwijziging. Ook de normen en waarden impliciet in de opleiding, het ‘wereldbeeld’ dat wordt overgedragen aan de student, verandert ermee, betoogt docent kunstmatige intelligentie Frank Wildenburg.
Lees meer >