< Terug naar nieuws

22 April 2024

Verantwoord verbinden op sociale media: het RE-LINK project

In het ERC-project RE-LINK onderzoekt Fernando P. Santos met zijn team de sociale effecten van algoritmen voor linkaanbevelingen op sociale media.

 

Het artikel in I/O magazine beschrijft het onderzoek van Fernando P. Santos, assistent-professor aan het Informatica Instituut van de Universiteit van Amsterdam, naar de impact van algoritmen die nieuwe connecties en groepen aanbevelen op platforms zoals Facebook, X (voorheen Twitter), en LinkedIn. Deze algoritmen, bekend als linkaanbevelingsalgoritmen, vormen de focus van het onderzoeksproject RE-LINK, gefinancierd door een ERC Starting Grant van 1,5 miljoen euro.

 

Santos en zijn team onderzoeken hoe deze algoritmen de neiging van gebruikers beïnvloeden om pro-sociaal gedrag te vertonen, discriminatie op basis van groepsidentiteit te bevorderen of het verspreiden van valse of kwaadaardige informatie. Het doel van RE-LINK is om een algoritme te ontwikkelen dat verantwoordelijke linkaanbevelingen doet, die bijvoorbeeld niet de onderlinge hulpvaardigheid ondermijnen, geen bias of discriminatie verhogen, of mensen niet ontmoedigen om kwaadaardige inhoud te melden.

 

Het project is gestart op 1 maart 2024 en omvat een team van drie promovendi en een postdoc die gedurende vijf jaar de linkaanbevelingsalgoritmen zullen bestuderen. De resultaten van dit onderzoek kunnen belangrijke implicaties hebben voor de aanpak van sociale media bedrijven, vooral in het licht van de Europese Digital Services Act (DSA), die sinds februari 2024 van kracht is.

 

Bron: I/O magazine, NR1-2024, pagina 18