< Terug naar nieuws

23 januari 2024

Amsterdam AI viert ELSA-status voor AI for Health Equity Lab

Amsterdam AI kondigt met trots de recente toekenning van het ELSA Label aan het AI for Health Equity Lab door de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) aan. Het ELSA-label (Ethical, Legal and Societal Aspects) sluit nauw aan bij de toewijding van Amsterdam AI aan verantwoorde en mensgerichte AI.
Onder leiding van vier van de oprichters van Amsterdam AI - de Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Vrije Universiteit (VU) en het Amsterdam UMC - werkt het lab samen met verschillende partners om kennis te vergaren voor een eerlijke toegang tot AI in de gezondheidszorg.
 
Maatschappelijke uitdaging in AI
 
Om de uitdaging van gelijke toegang tot AI in de gezondheidszorg aan te gaan, identificeert en analyseert het ELSA Lab barrières en mogelijkheden om een rechtvaardige toegang tot AI te garanderen. Het lab pakt de ondervertegenwoordiging van bepaalde groepen in AI-gegevens aan en wil gelijke kansen bevorderen door een digitale gezondheidsinfrastructuur te creëren en AI-oplossingen breder toepasbaar te maken. Door middel van een transdisciplinair platform en burgerparticipatie bouwt ELSA Lab aan een inclusieve kennisinfrastructuur en vergroot het het bewustzijn onder verschillende belanghebbenden, in lijn met de toewijding van Amsterdam AI aan verantwoorde en mensgerichte AI.
 
Voor wie?
 
ELSA Lab streeft naar rechtvaardige toegang tot gezondheidstechnologieën, het aanpakken van barrières en het waarborgen van inclusiviteit. Doelen zijn onder andere het genereren van operationele kennis, het bouwen van een transdisciplinair platform voor inclusiviteit en het opzetten van een ecosysteem voor betrokkenheid van belanghebbenden en burgerparticipatie. Dit sluit aan bij de toewijding van Amsterdam AI aan eerlijke, rechtvaardige, veilige en betrouwbare AI-toepassingen in verschillende sectoren, waaronder de gezondheidszorg.
 
ELSA Lab hanteert een brede benadering van ongelijkheden op gezondheidsgebied en integreert sociale, ecologische en technologische perspectieven. Technieken zoals agent-based modeling en co-creatie worden gebruikt om inzicht te krijgen in gezondheidsachterstanden en effectieve beleidsinterventies en -oplossingen te ontwikkelen, wat bijdraagt aan het baanbrekende onderzoek van Amsterdam AI op het gebied van verantwoorde AI.
 
Samenwerking 
 
ELSA Lab werkt samen met externe stakeholders, waaronder patiëntenverenigingen, de gemeente Amsterdam, GGD/GGZ, SGAN, het Nationaal Expertisecentrum Pharos en zorgorganisaties. Deze samenwerking weerspiegelt de multidisciplinaire aanpak van Amsterdam AI op verschillende gebieden, waaronder gezondheidszorg, en zorgt voor verantwoorde AI-ontwikkeling en -implementatie.
 
Wat levert het lab op? 
 
Het ELSA Lab streeft naar het creëren van een AI for Health Equity communicatieplatform, met de nadruk op eerlijkheid in AI-gebaseerde benaderingen. Het NL AIC Label erkent de inspanningen van het lab en betekent een belangrijke mijlpaal in het leiderschap van Amsterdam op het gebied van verantwoorde AI-ontwikkeling en -toepassing.
 
ELSA-label ook toegekend aan Expertisecentrum Toegepaste AI
 
Het Centre of Expertise Applied AI van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft het ELSA Lab label ontvangen en daarmee de erkenning binnen het Amsterdamse AI netwerk verder uitgebreid. Met deze erkenning gaat het expertisecentrum zich richten op verantwoorde AI voor de arbeidsmarkt, waarmee het bijdraagt aan het bredere spectrum van ethische en maatschappelijke AI-ontwikkelingen binnen Amsterdam AI. Zie hier meer informatie