Over amsterdam ai

Amsterdam AI, technology for people, werd eind 2019 opgericht en is een initiatief van Amsterdamse kennisinstellingen, onderzoeks- en medische centra, de gemeente Amsterdam en Amsterdam Economic Board.
 
De partners van Amsterdam AI werken aan state-of-the-art onderzoeksprogramma’s, onderwijs, praktijkgerichte toepassingen en publiek-private samenwerkingen.
 
Alles wat we doen is gericht op Responsible AI, met als doel AI mensgericht, eerlijk, rechtvaardig, veilig en betrouwbaar toe te passen. Daarnaast willen we de internationale positie rond AI van de metropoolregio Amsterdam versterken.
Amsterdam AI wil impact genereren en bijdragen aan een betere en gezonde samenleving. Door het sterke Amsterdamse AI-ecosysteem kunnen we diep technologisch onderzoek combineren met toepassingen in de praktijk. Dit gaat samen met onderzoek naar de maatschappelijke, ethische en juridische aspecten van AI. De projecten en initiatieven van Amsterdam AI zijn uniek in de wereld, wat Amsterdam een sterke magneet maakt voor AI-talent.
 
Partners van Amsterdam AI zijn Amsterdam UMC, Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut, Centrum Wiskunde & Informatica, Hogeschool van Amsterdam, Sanquin, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, de gemeente Amsterdam en Amsterdam Economic Board. Veel van deze partners werken al sinds het begin van de jaren ’90 aan AI, vaak multidisciplinair. Zo ontstaat waardevolle input voor onderzoek, onderwijs en innovatieve toepassingen.
 
Amsterdam AI werkt aan Responsible AI binnen een groot aantal domeinen, waaronder Business Innovation, Citizens en Health.

Service Economy

Dankzij het hoge kennisniveau in onze regio zijn inmiddels diverse internationale bedrijven in Amsterdam een AI research lab gestart. Veel AI-georiënteerde multinationals hebben hun hoofdkantoor in Amsterdam en er zijn veel kleine en middelgrote AI businesses. Samen met een sterke creatieve industrie ontstaat zo het ideale klimaat om kleine en grote innovaties te versnellen.

Citizens

Amsterdam is een smeltkroes van culturen, met grote aantallen toeristen, een rijke historie, een grote druk op de huizenmarkt en ook criminele activiteiten. De stad kent dus alle uitdagingen die andere wereldsteden ook kennen, maar dan op een veel kleiner oppervlak. Dankzij de uitstekende connectiviteit van Amsterdam kunnen we AI direct toepassen om de leefkwaliteit van bewoners te verbeteren. De stad wordt zo zelf een ‘living lab’.

Health

Data wordt ook in de gezondheidszorg steeds belangrijker. Alleen door goede samenwerking tussen private en publieke partijen kunnen we data veilig en effectief delen. Dit opent de deur naar noodzakelijke innovaties. Gerenommeerde partners als Amsterdam UMC, NKI, Sanquin en het Nederlandse Instituut voor Neuroscience integreren AI al langere tijd in hun werk om dit te bewerkstelligen. Daarnaast initiëren we sectoroverstijgende samenwerkingen voor ons netwerk, zoals Amsterdam Medical Data Science meet-ups. Deze initiatieven en activiteiten zijn een voorzetting van het programma Smart Health Amsterdam.

Word partner van Amsterdam AI

Amsterdam AI is altijd op zoek naar partners die met hun talent, kennis of technologie kunnen bijdragen aan onze missie. We werken graag samen met grote en kleine bedrijven, kennisinstellingen en overheidsorganisaties.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meer weten over amsterdam ai?

Vragen over onze partners, missie of evenementen? neem contact op met team Amsterdam AI

Geert Wissink

Geert Wissink

Zakelijk Directeur
Amsterdam AI
Erik van Zwol

Erik van Zwol

Communicatiestrateeg
Amsterdam AI
Cees Snoek

Cees Snoek

Wetenschappelijk Directeur
Amsterdam AI
 
Anna-Rose Clayton

Anna-Rose Clayton

Communications Manager