< Terug naar nieuws



11 september 2023
Samen repareren we het internet!

Hoe kunnen we publieke waarden terugbrengen in het Internet, en wat kun je zelf hieraan bijdragen?
De volgende kick-off sessie vindt plaats online op 28 september van 10h30-12h00. De afsluitings sessie zal op 21 november van 15h00-17h00 plaatsvinden op Waag FutureLab in Amsterdam Nieuwmarkt.
Het internet van tegenwoordig is kapot. Een handvol Big Tech-bedrijven domineren de markt. Wetgeving blijft achter, terwijl burger- en mensenrechten steeds meer verslechteren door de ongecontroleerde inbreuk van het surveillancekapitalisme op openbare en persoonlijke ruimtes. De problemen waarmee het internet wordt geconfronteerd, zijn systemisch en complex, maar ze kunnen ook worden overwonnen.
‘Samen Repareren we het Internet’ behandelt de belangrijkste problemen waarmee internet wordt geconfronteerd en stelt alternatieve benaderingen voor om het op te lossen. Studenten die de cursus voltooien, zullen vertrouwd raken met het historische traject van internet naar het heden; ze zullen leren over een verscheidenheid aan praktische benaderingen voor het bouwen van open, eerlijke en inclusieve technologie; en ze zullen worden uitgerust met theoretische en praktische kennis om beoordelingen te maken over welke technologie ze kunnen gebruiken en aan zichzelf kunnen bijdragen.
Tijdens de cursus leer je van interviews met verschillende docenten en experts uit hun respectievelijke vakgebieden.
Deze cursus is ontwikkeld door de Hogeschool van Amsterdam, het Centre of Expertise for Creative Innovation (CoECI) en Waag Futurelab en is geproduceerd door de Digital Society School (DSS).
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems

10 juli
AI-bril toont live ondertiteling in het theater
Het Nationale Theater test een AI-bril die live gesproken tekst omzet in boventiteling tijdens voorstellingen – inclusief vertaling in meer dan 230 talen.
Lees meer >

10 juli
Albert Heijn zet breed in op AI, maar weigert hype-denken
Tijdens de FoodTech Week toont Albert Heijn hoe AI al op grote schaal wordt ingezet binnen logistiek, prijsstelling en klantadvies – maar een aparte AI-strategie komt er niet.
Lees meer >

10 juli
Miljoenen websites beschermen voortaan content tegen datagraaiende AI‑bots
Cloudflare rolt een ingebouwde “AI‑blocker” uit op miljoenen websites om datagraaiende AI‑bots buiten te houden, tot opluchting van uitgevers.
Lees meer >