< Terug naar nieuws 


19 december 2023
Podcastserie AI in de Publieke Sector
AI heeft inmiddels grote invloed op ons dagelijks leven. De technologie beïnvloedt van alles: van hoe medische diagnoses worden gesteld tot wat we kijken en kopen. Het is duidelijk: de rol van AI groeit. Maar hoe wordt het binnen de publieke sector toegepast?
Welke mogelijkheden bestaan er nog meer? Hoe gaan overheden om met AI-ontwikkelingen? En hoe beïnvloedt dat Nederland? Dat zijn vragen die tijdens de podcastserie ‘AI in de publieke sector’ naar voren komen.
Samen met experts wordt de impact van AI op de samenleving besproken en onderzocht, waarbij er vooruitgeblikt wordt naar de toekomst. Een cruciale vraag die daarbij continue voorbijkomt is: hoe zorgen we ervoor dat de toepassing van AI in de publieke sector mensgericht is en blijft?
De serie begint met een basisintroductie van AI en de toekomstige implicaties ervan, middels een gesprek met experts van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Vervolgens worden huidige AI-toepassingen besproken bij instanties zoals de Belastingdienst, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Gemeente Rotterdam. De synergie tussen mens en AI worden daarbij uitgelicht.
Naast het bespreken van AI-toepassingen en ontwikkelingen, wordt ook regelgeving en het houden van toezicht aangestipt. Hiervoor worden gesprekken gevoerd met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook komt het ELSA concept voorbij, waarin gewerkt wordt aan verantwoorde toepassing van AI met focus op ethische, juridische en samenlevingsaspecten.
© NL AIC
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems

24 mei
VIDEO: Hoe werken het onderwijs en bedrijfsleven samen aan verantwoord AI?
In een nieuwe video vertellen experts van het programma RAAIT hoe hogescholen en praktijkpartners samenwerken aan verantwoorde AI-oplossingen.
Lees meer >

22 mei
Krachtigste AI computers in handen van bedrijven: ‘We zijn overgeleverd aan big tech’
De wereldwijde AI-race wordt niet langer aangevoerd door overheden, maar door grote techbedrijven. Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt dat 85 procent van de krachtigste AI-supercomputers inmiddels in privébezit is. In 2019 was dat nog slechts 40 procent.
Lees meer >

21 mei 2025
Van datamaker tot datagebruiker: afstand bepaalt vertrouwen en hergebruik
Nieuw onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam laat zien dat fysieke, institutionele en sociale afstand invloed hebben op het vertrouwen in data, en dus op het hergebruik ervan.
Lees meer >