< Terug naar nieuws 


7 Februari 2024
Naar een Toekomstbestendige AI: De Noodzaak van een Nederlandse Infrastructuur
In een tijdperk waarin generatieve AI en andere AI-applicaties essentieel zijn voor innovaties in sectoren zoals gezondheid, klimaat en mobiliteit, staat Nederland voor een kritieke uitdaging.
De afhankelijkheid van krachtige buitenlandse AI-platforms brengt risico's met zich mee, waaronder talentuitstroom en een verlies van autonomie. Dit artikel onderstreept het belang van een nationale AI-infrastructuur die innovatie ondersteunt, publieke waarden beschermt, en de positie van Nederland en Europa in het AI-tijdperk versterkt. Het pleidooi voor een Nederlandse AI-infrastructuur, gesteund door universiteiten en industrieleiders, benadrukt de noodzaak van samenwerking om een verantwoordelijke, mensgerichte AI te ontwikkelen, talent te behouden, en onafhankelijkheid van buitenlandse platformen te waarborgen.
Lees hier meer over hoe Nederland zijn toekomst in AI vormgeeft.
Binnenkort verschijnt een manifest waarin het voorstel in meer detail wordt gesproken. Beluister hier de podcast van Geert-Jan Houben (TU Delft) en Onno Zoeter (Booking) waarin zij in gesprek gaan over het belang van een goed ecosysteem en een krachtige infrastructuur voor de ontwikkeling en toepassing van AI in Nederland.
Gepubliceerd door de NLAIC.
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems

10 juli
AI-bril toont live ondertiteling in het theater
Het Nationale Theater test een AI-bril die live gesproken tekst omzet in boventiteling tijdens voorstellingen – inclusief vertaling in meer dan 230 talen.
Lees meer >

10 juli
Albert Heijn zet breed in op AI, maar weigert hype-denken
Tijdens de FoodTech Week toont Albert Heijn hoe AI al op grote schaal wordt ingezet binnen logistiek, prijsstelling en klantadvies – maar een aparte AI-strategie komt er niet.
Lees meer >

10 juli
Miljoenen websites beschermen voortaan content tegen datagraaiende AI‑bots
Cloudflare rolt een ingebouwde “AI‑blocker” uit op miljoenen websites om datagraaiende AI‑bots buiten te houden, tot opluchting van uitgevers.
Lees meer >