< Terug naar nieuws

22 Mei 2024

ChatGPT van OpenAI: de empathische AI

Deze week onthulde OpenAI zijn nieuwste AI-technologie, met een vrolijke vrouwenstem die snel en empathisch reageert. Wat begon als een eenvoudige tekstgebaseerde chatbot wordt nu een virtuele metgezel.
De nieuwe ChatGPT, mogelijk gemaakt door GPT-4, ziet er menselijker uit, elimineert ongemakkelijke pauzes en voegt emotionele intonatie toe. Toen een presentator bijvoorbeeld nervositeit uitte, stelde ChatGPT gerust: "Haal diep adem en onthoud: jij bent de expert."

Deze mensachtige interactie roept ethische vragen op. Universitair docent Olya Kudina (TU Delft) waarschuwt voor de vage grenzen tussen mens en AI, en benadrukt dat ChatGPT, ondanks zijn realistische stem, technologie blijft zonder echte emoties.

Hoogleraren Marjolijn Antheunis en Emmelyn Croes (Universiteit van Tilburg) zien voordelen in het gebruik van AI voor het tijdelijk oefenen van vaardigheden of het verwerken van ervaringen, maar waarschuwen ervoor het contact met interacties in het echte leven te verliezen. Transparantie over de aard van de AI is cruciaal.
Hoewel Apple, Google en Amazon al lang chatbots aanbieden, kan de nieuwste versie van OpenAI complexe gesprekken aan, waardoor interacties naadloos en menselijker worden.

Er komen twee benaderingen naar voren: OpenAI richt zich op emotionele expressie, terwijl Google een praktische AI-assistent wil creëren voor alledaagse taken. Dit verschil benadrukt het debat over empathie in AI en de ethische implicaties ervan.
 
Gepubliceerd door de NOS.