< Terug naar nieuws 


2 mei 2023
€19,6 miljoen Zwaartekracht subsidie voor onderzoek naar stress
Stress-in-Action: Nieuwe methoden voor het meten en verminderen van stress in het dagelijks leven.
De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft €19,6 miljoen aan Zwaartekrachtsubsidie ontvangen van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) om nieuwe methoden te ontwikkelen voor het meten en verminderen van stress in het dagelijks leven. Het doel is om stress-gerelateerde ziekten te voorkomen door de impact van stress op ons dagelijks leven beter in kaart te brengen en persoonsspecifieke patronen van stressreacties te begrijpen. Samen met onderzoekers van het UMC Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, het Erasmus MC en de Universiteit Twente zal de VU de komende tien jaar werken aan het project ‘Stress-in-Action'.
Stress is volgens onderzoeksleider en Amsterdam UMC-hoogleraar Brenda Penninx (psychiatrische epidemiologie) de grootste ziektelast en een grote bedreiging voor ons welzijn en zelfs voor een gezonde economie. Het begrip van stress is echter zeer beperkt en er blijft een kloof bestaan tussen ons begrip van wat stress in ons dagelijks leven bepaalt en hoe we het kunnen verminderen. Dankzij verbeterde technologieën kunnen nieuwe monitoring- en interventiestrategieën worden ontwikkeld om stress in het dagelijks leven en de impact ervan op de gezondheid te volgen en te verminderen.
Vergelijkbaar >
Vergelijkbare nieuwsitems

10 juli
AI-bril toont live ondertiteling in het theater
Het Nationale Theater test een AI-bril die live gesproken tekst omzet in boventiteling tijdens voorstellingen – inclusief vertaling in meer dan 230 talen.
Lees meer >

10 juli
Albert Heijn zet breed in op AI, maar weigert hype-denken
Tijdens de FoodTech Week toont Albert Heijn hoe AI al op grote schaal wordt ingezet binnen logistiek, prijsstelling en klantadvies – maar een aparte AI-strategie komt er niet.
Lees meer >

10 juli
Miljoenen websites beschermen voortaan content tegen datagraaiende AI‑bots
Cloudflare rolt een ingebouwde “AI‑blocker” uit op miljoenen websites om datagraaiende AI‑bots buiten te houden, tot opluchting van uitgevers.
Lees meer >